Meest energiezuinige woning in Nederland
Ergens op een plek in het bos in de Noorderplassen-West staat het meest energiezuinige huis van Nederland. Deze markante woning, in het opmerkelijke wijkje De Eenvoud, werd ontworpen door ontwerper Bart Guldemond. Samen met de nieuwe bewoners werd het ontwerp van bodem tot dak doordacht om op eigen kracht te kunnen draaien, dus een huis waar per saldo geen energie van buiten in hoeft om op temperatuur te houden. Het doel was om een zo energiezuinig mogelijke woning te bouwen voor een betaalbaar budget.
Japanse en Zweedse invloeden
Het ontwerp van het huis is gebaseerd op een Japanse manier van bouwen gecombineerd met Zweedse invloeden en bestaat uit een fundering over het hele bebouwbare terrein met daarop een betonnen vloer en een centrale kern met de belangrijkste functies. Zoals een huis door de eeuwen is gebouwd: rondom een bron voor warmte en koken.
Mooi ruimtelijk effect
Door het werken met verschillende hoogtes ontstaat in de woning een mooi ruimtelijke effect. Dit is duidelijk te zien in de verspringende ramen van de eenvoudige buitenvorm. De buitengevel is bekleed met lariks houten planken die volgens een speciale techniek zijn bewerkt.
Vader hielp mee
Vader Cees Besseling hielp mee met de bouw, die in juli 2012 werd gestart. Hij had al naam gevestigd als het om energiezuinig bouwen gaat. Zo bouwde hij in 2001 een nieuw bedrijfspand voor zijn eigen bedrijf. Nu, 16 jaar later, staat het pand nog steeds nummer 3 op de ranglijst van meest energiezuinige kantoorpanden in Nederland.
Keramische tegel met stoere uitstraling
Op de vloer van de benedenverdieping kozen de eigenaren voor de Loaf Grigio, een keramische tegel in een formaat van bijna 1 m2 in een stoere uitstraling. De betonlook van de tegels passen mooi bij het grijs van het beton ciré van de muren. Onder de vloer ligt een speciale ventilatievloer die er aan bijdraagt dat de ruimte snel kan worden opgewarmd of juist kan worden gekoeld.
Vloerverwarming dmv warmtewisselaars
Voor de vloerverwarming is gekozen voor lage temperatuur verwarming. Deze installatie is aangesloten op een warmtepomp die het water omhoog pompt van wisselaars die op 10 meter diep in de 26 heipalen van het huis zijn gestopt. Door het innovatieve gebruik van deze warmtewisselaars, overigens een patent van Sixways BV (Cees Besseling), wordt het rendement van de installatie verhoogd.
Huis draait volledig op eigen kracht
Alle energiebesparende maatregelen die in het huis zijn toegepast, zijn op elkaar afgestemd. De warmtewisselaars, ventilatievloeren, warmteopslag, zonnepanelen en het gebruik van de goede isolatie materialen geven per saldo een negatieve EPC waarde van -0.25. De milieubelasting is minimaal en het huis draait vrijwel volledig op eigen kracht.
Lees het uitgebreide interview met eigenaresse Sixta Finsy-Besseling in de blog op deze website: Binnenkijker: Het meest energiezuinige huis van Nederland.
Meer weten over onze keramische vloertegels?
Maak een afspraak in onze showroom in Vianen met Paul en ontdek het ruime assortiment keramische en natuursteen tegels.