Belgisch hardsteen - een ecologische keuze
Veel van onze afbouwelementen worden vervaardigd uit Belgisch hardsteen. Niet voor niets kozen wij voor dit materiaal. De blauwe steen wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt voor allerlei toepassingen, zowel in het interieur als het exterieur, en heeft de tand des tijds doorstaan. Buiten deze lange levensduur is Belgisch hardsteen op meer vlakken een verstandige keuze.
Geen schadelijke stoffen
Het materiaal is niet-allergeen, niet-radioactief en bevat geen schadelijke stoffen. Ook is het bestand tegen vorst, luchtverontreiniging, regen en zilte zeewind. Het materiaal kan in buitentoepassingen hooguit terug kleuren naar zijn oorspronkelijke blauwgrijze kleur. Het materiaal is herbruikbaar en recyclebaar. Om het materiaal een tweede leven te geven in nieuwbouw- of renovatieprojecten volstaat het om hem te reinigen en opnieuw te zoeten of polijsten.
Laagste milieu-impact (CO2) van alle bouwmaterialen
De hele productieketen van ontginning en bewerking tot transport, heeft slechts een beperkte impact op mens en milieu. Om te beginnen is het een lokaal materiaal waarmee lange transporten met hoge energiekosten en financiële kosten worden vermeden. Hardsteen wordt net als andere natuursteensoorten gewonnen uit een berg, het wordt mechanisch op maat gezaagd en afgewerkt zonder chemische of toxische toepassingen. Nergens is dus warmte nodig. Het is dan ook het bouwmateriaal met de laagste CO2 impact van alle bouwmaterialen.
- Lange levensduur
- Bevat geen schadelijke stoffen
- Bestand tegen vorst, luchtverontreiniging, regen en (zee)wind
- Herbruikbaar en recyclebaar
- Lage CO2 impact
Gecertificeerd voor efficiënt milieumanagement
De Belgische steengroeves waar het materiaal wordt gewonnen zijn ISO 9001-2000 (kwaliteitsmanagement) en/of ISO 14001 (efficiënt milieumanagement) gecertificeerd. De groeves lopen voorop in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve werkmethodes ten gunste van een beter milieubescherming. In de steengroeve maakt met gebruik van zonnepanelen voor de te gebruiken energie en opgepompt bronwater wordt ingezet om meer dan 40.000 gezinnen te bevoorraden.
Zero afval van hardsteen
In samenwerking met de aggregaatindustrie op de ontginningplaatsen zelf zorgen zij voor zero afval. Veel hardsteen wordt hergebruikt in de water- en wegenbouw. De stofproductie wordt beperkt en water wordt in een gesloten circuit gebruikt om zo het verbruik te beperken. Het water wordt gefilterd in bezinkingsbekken en het slib dat daarbij wordt opgevangen, wordt als bodemverbeteraar in de landbouw ingezet. Om de groeves wordt gezorgd voor nieuwe aanplantingen en uiteraard wordt afval gesorteerd en zoveel mogelijk gerecycled. Ook wordt actief gewerkt aan het behoud en de ontwikkeling van de biodiversiteit rondom de groeve. Omdat het materiaal uit de buurt komt (Wallonië) is de distributieketen kort en de impact van het transport beperkt.
Kiest u ook voor ecologisch verantwoorde bouwmaterialen?
Vraag onze accountmanager Marco van Nieuwenborg naar de mogelijkheden van Belgisch hardsteen in uw bouwproject.