Vloerverwarming Natuursteen
Vloerverwarming onder natuursteen tegels heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Zo is er sprake van een betere luchtvochtigheid en is er minder stofcirculatie en dus minder kans op huisstofmijt. Door het ontbreken van (vaak ontsierende) radiatoren blijft er meer ruimte over voor het plaatsen en indelen van meubelen. Ook geeft vloerverwarming een aangenamere warmte af en er is minder sprake van tocht. Natuursteen heeft de eigenschap warmte goed te kunnen geleiden en lang vast te houden en kan tot wel 25% besparing opleveren in de energiekosten. Je natuursteen tegels leggen met vloerverwarming is dus zeker een goede keuze.
Meer weten?
Vraag ons gratis digitale magazine aan, boordevol met tips, adviezen en inspirerende foto's en interviews! Ook als hardcopy verkrijgbaar.
Vloerverwarming geeft tegels een behaaglijke warmte
Doordat vloerverwarming de ruimte veel gelijkmatiger verwarmt, wordt het als veel fijner ervaren. Je kunt ook in de winter lekker op je blote voeten over de natuursteen vloer lopen en bovendien is het voor je gevoel sneller warm. Een temperatuur van 20 graden voelt bij vloerverwarming al heel behaaglijk aan, tegenover 21 graden bij verwarming met radiatoren. Dit komt omdat de verwarmingsbuizen direct onder de vloertegels liggen. Daardoor is de temperatuur sneller en nauwkeuriger te regelen dan bij traditionele systemen.
Gezonder door betere luchtvochtigheid met minder stof
Bij vloerverwarming wordt het gehele grondoppervlak verwarmd, waardoor de ruimte gelijkmatiger wordt verwarmd. De luchtvochtigheid kan op die manier beter in stand gehouden worden en er is minder tocht. Daarom is er ook minder ronddwarrelend stof en dat geeft weer minder kans op huisstofmijt. Vloerverwarming onder natuursteen tegels is dus ook echt gezonder.
Kostenbesparing
Omdat de temperatuur een graadje lager kan staan, bespaar je met vloerverwarming onder je natuursteen vloer natuurlijk flink op je energierekening. Ook is vloerverwarming goed te je combineren met duurzame energiesystemen zoals HR-ketels, warmtepompen of zonneboilers omdat er met heel lage wateraanvoertemperaturen kan worden gewerkt. Vloerverwarming is namelijk een LaagTemperatuur Verwarmingssysteem en is daarmee klaar voor de toekomst.
Revolutionaire inslijpmethode
Tegenwoordig worden al veel nieuwbouwhuizen standaard met vloerverwarming opgeleverd, maar vloerverwarming bij natuursteen aanleggen in een bestaand huis is ook goed mogelijk. Het is niet nodig om de bestaande (onder)vloer eruit te halen. Meestal kun je de vloerverwarming infrezen. In de bestaande vloer worden dan met een speciale machine sleuven gefreesd waar later de flexibele verwarmingsbuizen ingelegd worden. De sleuvenmachine zuigt direct het stof af en de vloerverwarming ligt al binnen een dag. De tegels kunnen direct over de buizen heen gelijmd worden. Deze methode kan op 99% van alle bestaande dekvloeren worden toegepast, ook zeer oude dekvloeren en de tegenwoordig veel toegepaste anhydrietvloeren zijn geen probleem. Zelfs bij een houten constructievloer, is het mogelijk om vloerverwarming te laten leggen.
- Gezonder
- Bespaart energiekosten
- Geen storende radiatoren
- Comfortabele warmte
Is je vloer niet geschikt voor inslijpen?
Geen punt! Het is ook mogelijk om een 'traditionele' vloerverwarming te leggen. Met name in de nieuwbouw wordt veel van deze methode gebruik gemaakt omdat de dekvloer nog gestort moet worden. In de meeste gevallen is de betonnen vloer voorzien van isolatie. Hierdoor kan de vloerverwarming meestal direct op de ruwe betonvloer gelegd worden. Bij slecht geïsoleerde woningen wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Hierna worden de montagematten aangebracht. De verwarmingsbuizen worden op deze bevestigingsnetten gemonteerd, waarna de afwerkvloer wordt aangebracht. Let er bij voornamelijk lichte natuursteen tegels op om een gegalvaniseerd of kunststof wapeningsnet te gebruiken.
Vloerverwarming uitbesteden
Wij adviseren om vloerverwarming bij natuursteen altijd aan te laten leggen door een vakspecialist. Op die manier weet je zeker dat je het beste rendement haalt uit je vloerverwarming en zul je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Nibo Stone werkt samen met een vaste partner met jarenlange ervaring in het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met tegels. In sommige gevallen zullen zij werken met een legplan voor vloerverwarming. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van één kamerthermostaat is dit niet noodzakelijk, maar zodra er een zoneregeling geïnstalleerd dient te worden zodat de ruimtes apart geregeld kunnen worden, dienen de groepen vloerverwarming per ruimte aangelegd te worden en mag er geen overlapping plaatsvinden. Een legplan voor de vloerverwarming is dan wel handig.
Voorkom scheurvorming
Om scheurvorming in de dekvloer te voorkomen, is het belangrijk dat je een opstookprotocol voor vloerverwarming natuursteen uitvoert. Belangrijk is vooral om de vloerverwarming regelmatig en langzaam op temperatuur te brengen en ook weer langzaam te laten afkoelen. Herhaal dit liefst meermaals en neem het opstook- en afkoelprotocol ook door met de aannemer. Om ook tijdens het gebruik van vloerverwarming schade aan de vloer te voorkomen, mag het water dat door de slangen loopt, niet al te heet zijn. Een maximum temperatuur voor vloerverwarming onder tegels is ca. 30 graden Celsius.
- Groot assortiment in natuursteen, keramiek en hout. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
- Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
- Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showroom. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
- Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
- Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.
Kosten van vloerverwarming
De kostprijs van het infrezen van vloerverwarming hangt ondermeer af van of de vloerverwarming natuursteen is bedoeld als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als er geen gebruik (meer) wordt gemaakt van radiatoren, moeten er meer sleuven gefreesd worden om alle buizen te plaatsen. Die buizen worden verdeeld in groepen. Een ingefreesde leiding mag namelijk maximaal 120 meter lang zijn anders kan er drukverlies, en dus een verminderde werking van de vloerverwarming, optreden. Ook wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld als er meerdere groepen worden ingezet.
Verder speelt de ondervloer natuurlijk een rol mee. Als je uitgaat van een standaard cementdekvloer (of anhydriet), kost het infrezen van een vloerverwarming als hoofdverwarming in een oppervlak van ca. 60m2 gemiddeld € 2.150 bruto inclusief montage en materialen, exclusief BTW.
Welke vloeren voor vloerverwarming
Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet geschikt voor vloerverwarming. Natuursteen kan warmte goed opnemen en ook weer afgeven aan het vertrek. Ze kunnen door hun lage warmteweerstand zonder problemen worden gecombineerd met vloerverwarming. Houd wel rekening met de uitzetvoegen, anders bestaat het risico dat voegen of zelfs tegels gaan barsten of loskomen.
Meer weten over vloerverwarming en natuursteen?
Marcel helpt je graag op weg. Maak nu een afspraak voor een bezoek aan onze showroom.
Blog
Behaaglijk warme vloertegels met vloerverwarming
Blog
Binnenkijker: Bourgondische Dallen in een markant nieuwbouwappartement
Blog