Kalksteen
Kalksteen komt van alle gesteenten het meeste voor en wordt overal ter wereld gewonnen in vele variaties. Het is een afzettings- of sedimentair gesteente dat is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarom vind je in kalksteen vaak fossielen terug, zoals schelpen, zeeslakken en andere schaaldieren. Ook kun je in deze natuursteen soms nog de verschillende aardlagen ontdekken.
Meer inspiratie nodig?
Kies dan om ons gratis e-book over natuursteen vloeren te bekijken. Deze staat boordevol met foto’s die je kunt bekijken, zowel als dat er informatie en tips over deze tegels wordt meegegeven. Ook als hardcopy te bestellen.
Hoe hard is kalksteen?
Hoe dieper in de aardkorst deze kalkafzettingen terecht zijn gekomen, hoe vaster de uiteindelijke kalksteen is. Daarnaast hangt de hardheid van kalksteen van de mate waarin kalkdeeltjes gebonden zijn. Bij een sterke binding is de hardheid te vergelijken met marmer. Een lossere binding maakt de kalksteen zachter, zoals de Limburgse mergel.
Welke kleuren kalksteen zijn er?
Kalksteen komt voor in vele variaties. Zuivere kalksteen is wit of lichtgrijs van kleur. Andere kleurtinten wijzen op de bijmenging van andere mineralen, zoals ijzer. Veel voorkomende kleuren zijn crème, geel, rood en bruin maar ook grijs en zwart komen voor. Per kalksteensoort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig.
Van travertin tot Belgisch hardsteen
Veel hardere kalksteensoorten worden in de volksmond onterecht marmer genoemd. Marmer is weliswaar ontstaan uit kalksteen, maar het is een andere natuursteensoort. Marmer ontstaat doordat kalksteenlagen diep in de aardkorst onderhevig waren aan hoge druk en immense temperaturen. De druk was zo hoog dat de voor kalksteen zo kenmerkende fossielen verdwenen. Marmer is vaak een beetje doorzichtig, heeft een kristallijne structuur en heeft vaak kenmerkende aders.
Een bijzondere kalksteen is travertin, ook wel travertijn genoemd. Takjes, blaadjes en ander materiaal zijn verteerd in kalkrijk warm water. Hierdoor werden de karakteristieke gaatjes in travertin vloertegels gevormd.
Ook het zo populaire Belgische hardsteen is in feite een kalksteen, die door de aanwezigheid van koolstof zijn karakteristieke blauwgrijze kleur heeft gekregen.
De toepassing van kalksteen
Kalksteen wordt veelal binnen toegepast als vloertegel, maar ook wel als wandtegel. Omdat het uiterlijk per kalksteensoort behoorlijk kan verschillen, is een kalksteen vloer nooit saai. Geen ene tegel is hetzelfde, wat de vloer vaak een levendige karakter geeft.
In verouderde variant wordt de steensoort vaak toegepast in een rustieke en landelijke omgeving. Het materiaal leent zich er ook uitermate goed voor om strak afgewerkt te worden. De bovenzijde van de tegel wordt dan meestal gezoet afgewerkt en de randen krijgen strakke kanten. Dan passen de warm ogende tegels ook prachtig in een modern interieur, zeker wanneer ze in een groter formaat worden toegepast.
Sommige kalksteensoorten zijn vorstbestendig en kunnen dan ook buiten als terrastegel toegepast worden. Als gevelbekleding wordt kalksteen vaker toegepast in dunne platen die rondom kunnen ventileren. Maar ook als buitentegel onder de verkapping kunnen kalksteentegels prima toegepast worden.
Let bij de keuze kalksteen vloertegels op de toepassing. In een sterk belopen ruimte is het beter te kiezen voor een vloer met een gezoete uitvoering. Zou je kiezen voor een hogere glansgraad zoals gepolijst, dan zullen zanddeeltjes al snel zorgen voor minuscule krasjes die de glansgraad veranderen.
Meer inspiratie nodig?
Kies dan om ons gratis e-book over landelijke interieurs bij onze vloeren te bekijken. Hier past kalksteen ook goed bij, dus kan je daar meer informatie lezen met ondersteuning van stijlvolle foto's.
Het onderhoud van een kalksteen vloer
De meeste kalksteen vloeren zijn van nature wat poreus. Daarom adviseren wij onze klanten altijd om de vloer na het leggen goed te behandelen. Onbehandeld is kalksteen gevoelig voor zure producten zoals bepaalde reinigingsproducten of zure regen. De kalkdeeltjes lossen op waardoor bijvoorbeeld matte sporen of kleurveranderingen in het oppervlak kunnen komen. Dit effect kan worden vertraagd of zelfs voorkomen door de kalksteen te behandelen met speciale impregneermiddelen.
- Aantrekkelijke kleurschakeringen
- Natuurlijke uitstraling
- Bevat fossielen
- Zure etsen in het oppervlak
- Hardere soorten zijn ook voor druk belopen plaatsen geschikt
Het leggen van kalksteentegels
Bij het leggen van kalksteen vloertegels is het belangrijk te kiezen voor de juiste lijm en voegmaterialen. Deze materialen dienen vrij te zijn van zuren en flexibel genoeg om de werking van natuursteen te kunnen dragen. Kalksteen tegels hebben altijd een zeker mate van tolerantie in dikte en maatvoering. Een ervaren natuursteenzetter weet deze toleranties in het werk op te vangen en zal ook de kleurnuances in de tegels goed over de vloer verdelen. Wij adviseren daarom altijd door de tegels te laten leggen door een erkende vakman.
Ruime keuze in kalksteen vloeren
In ons assortiment hebben wij een ruime keuze in kalksteen vloertegels. Populair is bijvoorbeeld de Aurelia, die door haar onderhoudsvriendelijk karakter en warme uitstraling past in iedere woonstijl. Net als alle kalksteen vloeren is de Aurelia ook uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Verder hebben we natuurlijk de bekende Franse kalksteen. De meeste mensen denken dan direct aan Bourgondische Dallen die met hun verouderde uitstraling meteen een authentieke sfeer aan een landelijke woning geven. De vloeren worden meestal in banen of andere verbanden geleverd, wat het karakter van de vloer versterkt.
La Racholle
Een mooi voorbeeld van zo’n prachtige verouderde kalkstenen vloer is La Racholle uit onze collectie. Dit is echt ons paradepaardje. De natuursteen tegels hebben een prachtig warm kleurenpallet van beige en taupe tinten met af en toe een blauwe tegel. Ze worden gewonnen in een Franse kalksteengroeve en zijn op ambachtelijke wijze met de hand geproduceerd. In dit interview lees je hoe Erica en Laurien deze vloer hebben toegepast in hun appartement in strandhuisstijl.
Kalksteen look keramische vloertegels
Kies je liever voor keramische vloertegels, dan hebben wij in ons assortiment ook diverse kalksteen look vloertegels in beige, zand, grijs of gebroken wit. Het voordeel van keramische tegels met een kalksteen look is de gebruikersvriendelijkheid. De tegels zijn niet gevoelig voor zuren, krassen en vlekken en zijn gemakkelijker te onderhouden dan wanneer je kiest voor het pure en natuurlijke karakter van echte kalksteen vloertegels.
Nibo Stone heeft de meeste kalksteen vloertegels op voorraad staan. Deze tegels kunnen al binnen enkele dagen bij je geleverd worden. Heb je ze nog niet direct nodig? Ook geen probleem. We slaan de tegels kosteloos voor je op!
Benieuwd naar kalksteen?
Kies dan om ons gratis e-book over natuursteen vloeren te bekijken. Hierin vind je impressievolle fotocollecties om je de beste indruk van kalksteen en andere natuurstenen te geven.
- Groot assortiment in natuursteen en keramiek. En er komen regelmatig nieuwe soorten bij.
- Directe inkoop bij producent of groeve. Dus een gegarandeerde kwaliteit en lage prijzen.
- Grote beloopbare voorbeeldvloeren in onze XXL-showrooms. Zo zie je pas echt goed hoe de vloer eruit ziet.
- Deskundig en persoonlijk advies. Wij helpen jou om je droomvloer uit te kiezen.
- Alles onder 1 dak. We regelen ook de contacten voor het leggen en de vloerverwarming voor je.
Blog
Natuursteen in landelijke stijl
Blog
Natuursteen vloertegels; welke soort kies jij?
Blog