Do it yourself: 10 tips voor het leggen van vloertegels
Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heb je vast iets aan onze handige tips. Binnen no time ligt de vloer erin en kun je vol trots vertellen dat je de vloer zelf hebt gelegd. Do it yourself: keramische vloertegels leggen. We beginnen meteen met de eerste tip: Goed gereedschap is het halve werk, dus zorg dat je dat in huis hebt. Kijk ook goed naar de ondergrond, wij gaan er in onze tips hieronder vanuit dat er een droge en vlakke cementdekvloer aanwezig is. Zorg ook dat je de juiste lijm- en voegmiddelen hebt aangeschaft. Onze verkoopadviseurs kunnen je adviseren welke lijm voor jouw tegelvloer het beste is.
Maak van tevoren een legplan
Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels erin passen, waarbij je ook rekening houdt met de breedte van de voegen. Die komen tussen de vloertegels onderling en daar waar de vloer op de muren aansluit. Maak een schets op papier (op schaal) en bepaal van te voren hoe je de tegels wilt leggen en hoe je ze het beste over de ruimte kunt verdelen. In de meeste gevallen zul je met passtukken moeten werken. Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.
Dilatatievoegen noodzakelijk?
Houdt er ook rekening mee dat, indien de oppervlakte groter is dan 6 x 6 m, de tegelvloer moet worden voorzien van zogenaamde uitzettingsvoegen. Hiermee maak je een goede verdeling van de spanning op de vloer. Dit voorkomt dat de tegelvloer gaat scheuren. Bouwkundige dilataties in de ondergrond moeten ook worden doorgezet in het tegelwerk.
Bestel altijd voldoende tegels
Bereken hoeveel vierkante meter je nodig hebt aan de hand van een plattegrond van de ruimtes die je wilt betegelen. Vermeerder dit met 5%-15% voor snij- en breukverlies. (Overleg met de verkoopadviseur hoeveel je nodig hebt. Grote tegels kunnen tot wel 15% snijverlies leiden). Zorg ervoor dat je altijd voldoende vloertegels bestelt. Je zult wellicht extra tegels nodig hebben om als passtuk te gebruiken en het is aan te raden altijd een aantal vloertegels reserve te houden. Als je om een of andere reden later eens extra tegels moet uitbreken, kun je ze meteen vervangen.
Zorg voor een droge en vlakke ondergrond
Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen. Ben je niet zeker of de vloer droog genoeg is, kun je een vochtmeting laten uitvoeren. Onze verkoopadviseurs kunnen je hier meer over vertellen.
Controleer met een paslat of een rechte plank vanuit de hoeken naar het midden of de ondergrond vlak is. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Met behulp van een egalisatiemortel kun je oneffenheden van een paar milimeter opheffen.
Voorstrijken of afdichten
Afhankelijk van de ondergrond, kan het noodzakelijk zijn de vloer voor te strijken met een voorstrijk of een primer. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een tegelvloer over een bestaande tegelvloer heen te leggen. Let er hierbij op dat je de bestaande tegelvloer ook voldoende ontvet.
Indien de vloer waterdicht dient te zijn, zoals op een badkamer, dient er een dichtlaag te worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met Sopro TDS 823.
Extra schuren bij anhydriet vloer
Is er in de woning een calciumsulfaatgebonden gietdekvloer, zoals een anhydrietvloer aanwezig, dan is het belangrijk dat deze gietvloer eerst wordt geschuurd en daarna met een speciale primer wordt behandeld, anders loop je de kans dat de tegels loslaten.
Extra aandacht is er nodig voor een anhydrietvloer die pas is aangebracht. De anhydrietvloer moet namelijk volledig droog zijn voordat je kunt beginnen met vloertegels leggen. Dit kan enkele weken tot maanden duren.
Huid van gietdekvloer kapot schuren
Om het droogproces te versnellen, kan de gietdekvloer worden geschuurd. Hiermee wordt de huid die na het gieten van de dekvloer is ontstaan, kapot geschuurd. Als deze huid volledig is verwijderd, kan de vloerverwarming worden opgestookt en zal het droogproces worden versneld. Overleg dus met je aannemer dat dit schuren tijdig gebeurd. Laat eventueel een vochtmeting uitvoeren voordat je start met het leggen van vloertegels.
Bevestig spandraden als leidraad
Nu is het belangrijk om draden te spannen als leidraad voor de plaats van de vloertegels. Je kunt hiervoor stalen spijkers in de vloer slaan en hieraan twee draden bevestigen. Het kruispunt van de twee draden dient haaks te zijn en bevindt zich recht tegenover de deur. De afstand van deze draden tot de muur dient even groot te zijn als de breedte van het passtuk (inclusief de voeg).
Als de muren niet haaks op elkaar staan, wat vaker voorkomt in oudere huizen, zorg er dan voor dat de spandraden haaks op de deur staan. Dan loopt de zichtlijn van de tegelvloer voor je gevoel mooi recht.
Begin met tegelen recht tegenover de deur
Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Onze tegelzetters gebruiken veelal een cementgebonden flexlijm met een hoog kunststofaandeel. De lijm is geschikt voor vloerverwarming en kan worden toegepast voor alle ondergronden.
Maak niet meer lijm aan dan je in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel deze gelijkmatig met een vertande lijmkam. Druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan. Houdt er ook rekening mee dat lijm minimaal 2 uur moet drogen voordat je over de vloer mag lopen. Werk dus altijd vanaf recht tegenover de deur naar de deur toe.
Vlakke tegels met tegel levelling systeem
Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met ons tegel levelling systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tegel levelling systeem bestaat uit plastic clips, keggen (soort wig) en een tang. Er zijn verschillende soorten clips verkrijgbaar, afhankelijk van de tegeldikte. De clip heeft aan de onderkant een T-vorm die op de vier hoeken onder en tussen de tegels in de tegellijm wordt gedrukt. In de clip wordt een keg geschoven vanaf de pas gelegde tegel in de richting van de overige tegels. Met behulp van een speciale tang wordt de keg in de clip gefixeerd. Zo komt de tegel op dezelfde hoogte te liggen als de naastliggende tegel. Tijdens het droogproces kunnen de tegels nu ook niet meer zakken door het krimpen van de lijm.
Als je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruikt, vallen eventuele kleurverschillen minder op.
Snijlijn van het passtuk in de hoek
Als eenmaal alle vloertegels er in liggen, kun je de passtukken gaan snijden. Op de tegel teken je de maat af, bijvoorbeeld met een waskrijtje of een viltstift. Met een tegelsnijder kun je nu de tegel snijden. Als je die niet hebt, is deze ook te huur bij een bouwmarkt. Eventuele kleine hoekjes en randjes aan het breukvlak kun je eventueel bijwerken met een zogenaamde knabbeltang, een tegelvijl of een schuurpapiertje. Als je gebogen uitsparingen moet maken, gebruik dan een tegelzaag. Met een profielmal kun je lastige vormen zoals een wastafelafvoer of leidingen af tekenen. Zorg ervoor dat de snijkant van het passtuk in de hoek of tegen de muur komt.
Gebruik een spiraalmenger voor de voegmortel
Laat de lijm ca. 24 uur uitharden. Daarna kunnen de keggen en de clips eenvoudig verwijderd worden met een rubberen hamer of wat handig voetenwerk. Doe dit altijd in de richting van het voegwerk. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven. Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden. In onze showroom kun je een bij de vloer passende voegkleur uitkiezen.
Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Doe dit bij voorkeur niet met de hand maar met een laagtoerige spiraalmenger. Na het mengen moet de voegmortel nog enkele minuten blijven staan. Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan.
Werk zoveel mogelijk richting de deur
Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe. Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat je geen voegmiddel uit de voeg veegt.
Alle inwendige aansluitingen (dus bijvoorbeeld in de hoek van de vloer-wand) moeten vrij zijn van lijm- en voegresten en met een elastisch blijvende kit te worden afgekit. Er zijn kitten in dezelfde kleur als de voeg verkrijgbaar voor een mooi geheel. Ook de overgang naar een andere vloer, een schuifpui of glaswand dien je niet te voegen, maar na droging van de vloer te kitten met een elastisch blijvende kit.
Na ca. 24 uur is de voeg uitgehard en kan de restwaas die op de tegels is achter gebleven worden verwijderd. Dit doe je het beste met een cementsluierverwijderaar. Die bestel je eenvoudig in onze webshop!
Dek de vloer af met een vochtdoorlatend vlies
Om de vloer te beschermen tijdens verdere bouwwerkzaamheden in de woning, mag je de vloer enkel afdekken met een ademend afdekvlies. Hierdoor kan het water, dat gebruikt is voor de lijm en de voegmortel, toch gewoon verdampen en voorkom je vochtschade aan de vloertegels. Nibo Stone kan een dergelijk ademend afdekvlies meeleveren bij je bestelling.
Kom tegels uitzoeken
Overtuigd van je eigen kunnen en klaar voor het leggen van je eigen tegelvloer? Kom tegels uitzoeken in onze showroom. Maurice helpt je graag.
Alle in deze blog genoemde materialen zijn verkrijgbaar via Nibo Stone. Aangezien het ontwerp, de hoedanigheid van de ondergrond en de omstandigheden bij verwerking buiten onze beoordeling vallen, kan op grond van bovengenoemde informatie geen aansprakelijkheid aanvaard worden voor uitgevoerde werken. De verkoopadviseurs in onze showroom kunnen je een situatiespecifiek advies geven.
Blog
Floorfriendly, voor vloervriendelijke stoelpootdoppen en -wielen
Blog
De 5 meest populaire tegelvloeren van Nibo Stone
Blog